0

Expertise
bankspaar hypotheek

De bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je tegelijkertijd spaart en leent. Je betaalt maandelijks rente over de hypotheeklening en zet daarnaast geld apart op een geblokkeerde spaarrekening voor de aflossing van je hypotheek. Op de einddatum wordt het saldo op de geblokkeerde spaarrekening vrijgegeven en los je daarmee in één keer je hypotheekschuld af.

Door een verandering van de fiscale regels wordt deze hypotheekvorm tegenwoordig niet meer afgesloten. Wel mag je een bankspaarhypotheek, als die je vóór 1 januari 2013 hebt afgesloten, laten doorlopen of oversluiten naar een andere aanbieder.

De belangrijkste kenmerken

  • De bankspaarhypotheek heeft een vaste einddatum
  • Je betaalt geen aflossing gedurende de looptijd van de hypotheek
  • Je zet maandelijks een bedrag op een gekoppelde spaarrekening
  • De bruto- en netto maandlasten blijven stabiel
  • Je betaalt de hypotheekschuld op de einddatum in één keer af met de gekoppelde spaarrekening

De belangrijkste voordelen

  • Je bouwt, onder voorwaarden, belastingvrij vermogen op
  • Maximaal fiscaal voordeel gedurende de looptijd van de hypotheek
  • Je hebt een gegarandeerd eindkapitaal
  • Je krijgt rente over het opgebouwde bedrag

De belangrijkste nadelen

  • De strikte fiscale regels beperken de flexibiliteit
  • Je kunt niet bij alle hypotheekverstrekkers voor deze vorm terecht

Hoe werkt een bankspaarhypotheek?

Qua voorwaarden en opbrengsten lijkt de bankspaarhypotheek op de ‘gewone’ spaarhypotheek. Gedurende de looptijd van de hypotheek betaal je maandelijks rente over het gehele hypotheekbedrag en spaar je tegelijkertijd op een gekoppelde spaarrekening: de Spaarrekening Eigen Woning (SEW). Over het bedrag dat je maandelijks op de spaarrekening zet, ontvang je rente. Hierdoor spaar je iedere maand wat extra.

Kapitaal opbouwen

De gekoppelde bankspaarrekening is geblokkeerd en gedurende de looptijd kun je niet bij het opgebouwde kapitaal. Zo spaar je de aflossing van de lening bij elkaar en weet je zeker dat je aan het einde van de looptijd de hypotheek kunt afbetalen.

Hoe los ik af bij een bankspaarhypotheek?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de annuïteiten– of lineaire hypotheek, betaal je bij een bankspaarhypotheek dus geen aflossing tijdens de looptijd. Je betaalt gedurende de gehele looptijd een vast bedrag aan rente voor de hypotheek en een vast spaarbedrag voor de spaarrekening.

Stabiele maandlasten

De hoogte van de maandelijkse lasten wordt zó bepaald dat aan het einde van de looptijd het spaarsaldo en de hypotheekschuld gelijk zijn. Het bedrag dat je maandelijks aan rente ontvangt over het spaarsaldo is gelijk aan de hypotheekrente. Dat betekent dat je maandelijkse spaarinleg omlaaggaat wanneer de hypotheekrente stijgt. Dit werkt natuurlijk ook andersom. Als de hypotheekrente daalt, dan stijgen de maandelijkse lasten. Zo blijven je maandlasten ook tijdens renteveranderingen stabiel.

Volledig aflossen

Aan het einde van de looptijd los je de hypotheek in één keer af met het opgebouwde bedrag dat op de spaarrekening staat. Je bent er bij deze hypotheekvorm dus zeker van dat je je hypotheekschuld volledig kunt aflossen op de einddatum.

Kan ik extra aflossen?

Het is mogelijk om tussentijds een extra storting te doen, om zo sneller het eindbedrag bij elkaar te sparen. Daarnaast worden je maandlasten lager. De extra storting komt op de gekoppelde spaarrekening, waardoor er een lagere hypotheekschuld overblijft. Let wel op: ook dit bedrag kun je niet tussentijds van de spaarrekening afhalen. Doe een extra storting daarom alleen als je zeker weet dat je het geld kunt missen. Houd er rekening mee dat er strenge belastingregels gelden bij het doen van een extra storting. Laat je van tevoren dus goed informeren door één van onze adviseurs, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Jouw expert voor hypotheken

Hyppe is een expert op het gebied van hypotheken en legt in heldere taal uit wat je mogelijkheden zijn. We kijken naar jouw persoonlijke situatie en zoeken, samen met jou, de hypotheek die het beste bij jou past. Bij Hyppe vinden we het belangrijk om eerst eens met elkaar kennis te maken. In dit eerste gesprek kun je al je vragen kwijt en bespreken we de mogelijkheden. Dit gesprek nemen wij graag voor onze rekening, dus kost je niets. Wel zo prettig.

Mijn maximale hypotheek berekenen

Wij geloven in

Jouw droom(t)huis

Id lorem amet et ac etum se

Id lorem amet et ac etum se

Id lorem amet et ac etum se

Wij geloven in..

Jouw droom(t)huis

Niets is ons te gek

Gespecialiseerd in hypotheken voor starters

Flexibel - ook buiten kantoortijden

Onze kennisbank

Een dag niet gepraat over hypotheken, verzekeringenen leningen is voor ons een dag niet geleefd! Wij delen graag onze kennis, hier vind je handige tips en inzichten op één plek.

Kopen met Koopstart: hoe werkt dat nou precies?

Je nalatenschap: dit moet je weten

Een zakelijk geschil; en nu?

Wil je verhuizen of verbouwen?

Wat onze klanten zeggen

Echte ervaringen, geen scripts – gewoon tevreden klanten die ons werk voor ons laten spreken!

FAQ

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is eigenlijk een grote lening waarmee je een huis kunt kopen. Omdat een huis vaak een van de grootste aankopen in je leven is, kun je dit waarschijnlijk niet in één keer betalen. Met een hypotheek gebruik je jouw woning als onderpand, wat de bank zekerheid geeft. Het wordt ook wel een hypothecaire lening genoemd.
Wil je meer weten over hypotheken? Bezoek onze hypotheekadviespagina.

Bij Hyppe zijn we volledig onafhankelijk, wat betekent dat we niet gebonden zijn aan een specifieke bank. Dat is goed nieuws voor jou! Wij vergelijken het aanbod van verschillende banken en zoeken samen naar de hypotheek die het beste past bij jouw situatie en woonwensen. Zo hoef jij niet zelf alle banken langs te gaan. Let op: de goedkoopste hypotheek is niet altijd de beste. Wij kijken verder dan alleen de rente en letten vooral op de voorwaarden, zodat je een keuze maakt die op de lange termijn gunstig is.

Er zijn verschillende soorten hypotheken, en welke het beste bij jou past, hangt af van jouw situatie. We zetten de meest voorkomende soorten op een rij:

  • Annuïtaire hypotheek: De bruto maandlasten blijven gelijk gedurende de looptijd.
  • Lineaire hypotheek: De bruto maandlasten beginnen hoog, maar dalen na verloop van tijd.
  • Aflossingsvrije hypotheek: Je betaalt alleen rente en lost de lening aan het einde van de looptijd in één keer af

Ja, met een ouder-kind hypotheek kunnen ouders je financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning. Zij fungeren als geldverstrekker of kunnen als mede-ondertekenaars extra zekerheid bieden aan de bank. Samen bepaal je de voorwaarden, zoals rente en aflossing, en in sommige gevallen is de rente fiscaal aftrekbaar.
Wil je meer weten? Bekijk onze pagina over de ouder-kind hypotheek of plan een afspraak met onze adviseurs!

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt extra zekerheid bij het afsluiten van je hypotheek. Het is een waarborg van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Kom je door onvoorziene omstandigheden, zoals werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, in de knel met je hypotheek en moet je je huis verkopen? Dan kan NHG helpen. Blijft er na de verkoop een restschuld over, dan betaalt NHG deze aan de geldverstrekker. Zo houd jij meer financiële rust in uitdagende tijden.

Zo gaan we te werk

Augue eget auctor accumsan purus vitae neque sem. Imperdiet facilisi vitae neque lectus.

1. Interdum posuere ac placerat consectetur

Viverra rhoncus maecenas lacus ut etiam arcu enim ornare. Tellus integer feugiat massa urna nibh.

2. Interdum posuere ac placerat consectetur

Viverra rhoncus maecenas lacus ut etiam arcu enim ornare. Tellus integer feugiat massa urna nibh.

3. Interdum posuere ac placerat consectetur

Viverra rhoncus maecenas lacus ut etiam arcu enim ornare. Tellus integer feugiat massa urna nibh.

Benieuwd wat Hyppe voor jou kan betekenen?

Ontdek hoe wij je kunnen helpen met persoonlijk advies en de beste hypotheekoplossingen op maat.

Onze partners